10 новембар 2009

Najcesca pitanja u vezi torbi

1. Da li je torba cvrsta?
-Da

2. Da li ce se raspasti ako je nosim po kisi?

-Svaki proizvod je zasticen providnom vodootpornom folijom tako da vasu torbu mozete nositi i po kisi. Nemojte je samo izlagati direktnom pljusku.
3. Kako da je ne izlazem direktnom pljusku?

-Pokusacu da objasnim. Zene obicno nose torbe na ramenu. Prilikom pljuska sa sobom imaju kisobran koji stiti i njih i samu torbu od direktnog pljuska. Ako padne par desetina kapi na torbu nece joj biti nista. Drugi nacin nosenja torbe je preko ruke. I u toj situaciji torba se nalazi ispod kisobrana i nije izlozena direktnom pljusku.

4. Da li je mogu prati?

-Ne. Ukoliko vasu torbu potopite u vodu ona ce se raspasti.

5. Kako onda da je odrzavam?

-Vlaznom krpom je prebrisete i sa spoljne i unutrasnje strane a zatim suvom.

6. Meni tu nista nije jasno. Papir je slab i cepa se pri najmanjoj sili. Kako to da torba od papira se ne moze iscepati prilikom nosenja tereta?

-Novinski papir se sece na odredjene dimenzije, zatim se zasticuje folijom. Tako pripremljen papir se savija. Petlja koja cini torbu debela je 8 sloja papira i 8 sloja folije. To je 16 sloja. Kada se petlje uvuku jedna u drugu sara koja se pojavi (mali kvadrati vidljivi na torbi) su debeli 32 sloja (16 papir i 16 folija)

7. Ja hocu da mi torba bude zelena. Da li je to moguce?

-Posto novinski papir ima vec odredjeni kolorit moguce je izvesti da torba bude u odredjenoj nijansi (zelena, plava, braon...) ali te nijanse ni u jednom slucaju ne mogu biti iste.

8. Procitala sam da su torbe unikati. Da li mogu biti sigurna da je moja torba jedinstvena?

-100%. Upravo taj kolorit obezbedjuje unikatnost. Ne posotoje 2 ista predmeta.Cak i kada bi neko zeleo da napravi 2 iste torbe to je gotovo nemoguce kada se radi sa novinskim papirom.

9. Videla sam 2 torbe koje su radjene samo od novinskih tekstova i meni deluju iste.

-Na prvi pogled deluju iste. Ali setite se kako izgledaju novinski stupci. Reci koje su pisane u tim stupcima i koje se vide na spoljnoj strani torbe ne mogu doci na istom mestu na 2 torbe. Primera radi, rec "kako" se na jednoj torbi nalazi pri dnu a na drugoj u sredini i upravo ti tekstovi obezbedjuju unikatnost.

10. Da li je i svaki oblik torbe unikat?

-Ne. Postoje odredjeni oblici (modeli) koji se mogu raditi na ovaj nacin ali zato kolorit obezbedjuje unikatnost

11.
Koliko papirica je potrebno da se napravi jedna torba? Koliko vremena?

- U zavisnosti od velicine torbe. Za novcanike je potrebno do 250 papirica i 8-9 sati rada. Torbe u sebi mogu da sadrze i do 2500 papirica. Za njihovu izradu potrebno je najmanje 13 sati rada. Veci modeli se mogu raditi i do 50 sati.

12.
Da li je to ekoloski proizvod?

- Apsolutno. Reciklaza je svuda u svetu prisutna. Ovim nacinom se papiru produzava upotrebna vrednost a pri tom je svaki komad papira zasticen.

13.
Da li se torbe rade samo od novinskog papira?

U mom slucaju da. Postoje i ostali materijali od kojih se mogu praviti torbice ali ja trenutno koristim novinski papir. U slucaju kada je neka torba radjena od drugih materijala to cu posebno naglasiti.

14.
Kolika je nosivost torbe?

Manje torbice su jako izdrzljive, ne mozete ih pocepati prilikom nosenja tereta (jedino ako u njih ne skladistite olovo ili gvozdje :) . Vece su testirane na nosivost od 3.5 kg i odlicno podnose tu tezinu. Za ispitivanje nosivosti koriscene su knjige. Na nekom od sajtova na kojima je pisano o torbama izradjenim ovom tehnikom procitao sam da torbe mogu da izdrze po par godina svakodnevnog nosenja bez nekog veceg ostecenja.

Нема коментара:

Постави коментар